Mijn hobby? Lezen!

Wat is het toch altijd een saai antwoord om te geven, maar ik ben gewoon gek op lezen. Ik vind het heerlijk om mijzelf onder te dompelen in een wereld die niet van mij is en mij te verplaatsen in de personages van alle boeken die ik lees. Ik heb een aantal favoriete schrijvers waar ik trouw alle boeken van heb gelezen en waar ik precies van weet wanneer het nieuwste boek verschijnt. Maar ik vind het ook nog steeds leuk om nieuwe, jonge schrijvers te ontdekken.

In dit artikel vertel ik jullie wat ik vind van de laatste 4 boeken die ik heb gelezen. Een soort minireview per boek!

thumb_IMG_5070_1024

Paper Towns, door John Green

‘Margo was altijd al gek op mysteries. en bij alles wat daarna kwam, kon ik me nooit aan de gedachte onttrekken dat ze misschien wel zo van mysteries hield dat ze er zelf één werd.
Als Q en Margo negen jaar oud zijn, vinden ze een dode man. Die avond klimt Margo het slaapkamerraam en het hart van Q binnen. Maar hun levens gaan daarna verschillende kanten op.
Negen jaar later klimt Margo opnieuw Q’s kamer binnen. Ze neemt hem mee op een nachtelijk avontuur om nooit te vergeten. De volgende dag is ze verdwenen.
Margo blijkt aanwijzingen te hebben achtergelaten die alleen Q kan ontrafelen. Geïntrigeerd gaat hij op zoek naar de jonge vrouw op wie hij in stilte verliefd is, geholpen door zijn vrienden Ben en Radar, en Lacey, een vriendin van Margo. Maar wil Margo wel gevonden worden?’ 

Een hele poos geleden zag ik een keer ergens voorbij komen dat de film ‘paper towns’ in de bioscoop zou gaan verschijnen. Er ging toen gelijk een lichtje bij mij branden. Ik kende die naam namelijk ergens van! Ik heb een aantal planken met daarop boeken die ik nog moet lezen en daar ging ik even tussen snuffelen. Gevonden! Ik ben er gelijk in begonnen en nu ik het uit heb ben ik ook erg benieuwd naar de film. (Alhoewel ik het boek eigenlijk altijd beter vind.)

Gedurende het hele boek had ik het gevoel alsof ik in een soort vage chicklit was beland. Een aflevering van Beverly Hills 90210. Amerikaans, High School, bier uit rode plastic bekers en nerds die helden worden. Maar toch lopen er bijzondere lijntjes door dit boek. Lijntjes waardoor ik toch verder wilde lezen (ik hou namelijk niet zo van chicklits). Wat mij toch bleef intrigeren was het mysterie dat Margo heet en de zoektocht van Q.
De laatste paar pagina’s overvielen mij. Het was opeens erg ontroerend en het eind van het boek heeft mij echt geraakt. Iets dat ik echt niet zag aankomen. Officieel is Paper Towns een jeugd roman, maar ook ik als dertiger heb er toch ontzettend van genoten en ik heb er zelfs wat lesjes uit geleerd.

thumb_IMG_5063_1024

De waarheid over de zaak Harry Quebert, door Joël Dicker

‘New York, voorjaar 2008. De jonge auteur Marcus Goldman lijdt aan een writer’s block, en dat terwijl de deadline van zijn uitgever nadert. Dan wordt in de tuin van zijn mentor, sterauteur Harry Quebert, het lichaam gevonden van Nola Kellerman, die ruim dertig jaar eerder op vijftienjarige leeftijd spoorloos is verdwenen. Op Nola’s lichaam ligt het manuscript van de roman die Quebert zijn doorbraak naar het grote publiek heeft bezorgd. Harry Quebert is onmiddellijk hoofdgedachte en zijn beroemde roman komt in opspraak. overtuigd van de onschuld van zijn grote voorbeeld vertrekt Marcus naar Harry’s huis in New Hampshire om de werkelijke toedracht rond de dood van Nola te achterhalen. Maar de waarheid blijkt veel gecompliceerder dan hij dacht.’

In alle eerlijkheid, dit boek heeft een paar maanden rondgeslingerd door het huis. Elke keer las ik een aantal hoofdstukken (van de 632 pagina’s!) en dan legde ik het toch weer weg. Ik kon er niet goed inkomen en ik vind het ook lastig uit te leggen hoe dat kwam. Het was niet zo dat het verhaal mij niet greep of dat ik niet wilde weten hoe het verder ging. Maar wat het dan wel precies was weet ik niet. Soms betrapte ik mijzelf erop dat het best wat langdradig was af en toe en dat ik dan ondanks mijn nieuwsgierigheid naar de afloop het toch maar weer weglegde en een ander boek erbij pakte. Maar toch las ik elke keer weer verder. De laatste 200 bladzijdes daarentegen heb ik verslonden. Ik kon niet meer stoppen met lezen. Wat ontzettend knap dat je als schrijver zoveel bij elkaar kunt laten komen in de laatste paar hoofdstukken van een boek. Het is een boek dat mij uiteindelijk heeft weten te verrassen en heeft mee weten te slepen in de intriges, gedachtes en de gebeurtenissen in het kleine plaatstje Aurora. Ik kan dan ook niet anders zeggen dat dit boek toch een aanrader is. Misschien niet als je wat meer van wat luchtige boeken houdt, maar wel als je het fijn vindt om meegesleept te worden in een verhaal en dat je jezelf erop betrapt dat je zelfs na een aantal dagen soms nog steeds aan Harry Quebert moet denken.

thumb_IMG_5062_1024

De vreemde, door Harlan Coben

‘Een vreemde spreekt Adam aan in de kroeg en haalt met een paar woorden zijn hele leven overhoop. ‘Corinne heeft het allemaal verzonnen. Ze was helemaal niet zwanger.’
Adam is in shock en durft thuis niet meteen zijn vrouw te confronteren. Eigen onderzoek overtuigt hem er steeds meer van dat de man de waarheid sprak. Wat moet hij doen? Hij houdt van zijn kinderen. Zijn kinderen.
Wil hij wel meer weten? Dan zegt Corinne dat ze tijd voor zichzelf nodig heeft en laat de Adam achter met de kinderen. Ze komt niet meer terug. Adam zet alles op alles om zijn vrouw terug te vinden en duikt in een uiterst gevaarlijke wereld.’ 

Ik ben fan van Harlan. Al zijn boeken heb ik in de kast staan en ik ben altijd voldaan als ik de laatste pagina heb gelezen. Zo ook dit boek. Een man en vader die alles overheeft voor de waarheid. Ook als je de waarheid eigenlijk niet wilt weten. Maar ook een man en vader die alles overheeft voor zijn gezin. Zijn vrouw en zijn kinderen. Dat is waar dit boek in principe over gaat. Natuurlijk zijn er nog veel meer personages en is het zoals ik gewend ben van Harlan Coben weer een geweldig boek met een goed plot. Maar Adam, de hoofdpersoon, is ondanks alles een man waar je van gaat houden en waar je je mee kunt identificeren. Zou jij namelijk ook niet alles doen om je gezin te beschermen?Ik vind het knap dat je in het begin van een boek zoveel verschillende lijntjes kunt uitzetten en dat die dan uiteindelijk allemaal samen komen en het nog steeds een logisch verhaal is. Het wordt zelfs alleen nog maar duidelijker. Knap!

Dit boek is een losstaand exemplaar. Harlan schrijft namelijk ook boeken (en jeugdthrillers) waar een aantal hoofdpersonen steeds in terug komen. Dat is bij dit boek niet het geval, waardoor je het dus prima kunt lezen.

thumb_IMG_5060_1024

On Life, door Anna Nooshin

‘Na de succesvolle bestseller On Top is er nu On Life, waarin Anna Nooshin een geheel nieuwe kant van zichzelf laat zien. In On Life gaat Anna in gesprek met inspirerende mensen die het dichtst bij haar staan. Ook geeft ze antwoorden op vragen die haar het meest worden gesteld over fashion, beauty en reizen. Je leert haar nog beter kennen. Met haar moeder bespreekt ze uitgebreid hun vlucht uit Iran en de impact die dat heeft gehad. Ook komen haar beste vriendinnen en vriend aan het woord en vertellen over hun leven met Anna. Met Anna’s open en eerlijke inzichten laat ze vooral zien dat geen droom te hoog gegrepen is en dat het ontdekken van je eigen stijl niet alleen over mode gaat, maar een manier is om jezelf te vinden. Geïllustreerd met veel intieme ‘never before seen’-polaroids en prachtige portretten van Anna met haar loved ones deelt Anna in On Life haar leven met jou.’ 

Tot slot een ander boek dan de overige drie, namelijk non-fictie. Dit boek is  geschreven door de bekende Anna Nooshin. Een online-pionier als je het mij vraagt. Het gaat over Anna en haar dierbaren. Ze verteld over haar leven, beantwoord veel gestelde vragen en interviewt de mensen om haar heen.
Haar vorige boek (On Top) heb ik verslonden, het was confronterend en inspirerend tegelijk! Ik heb er echt van genoten. Ik heb zelfs bij bepaalde stukken post-its geplakt zodat ik het gemakkelijk kon terugvinden en nog kon nalezen. Dit boekje is anders. Het zijn korte, vermakelijke hoofdstukjes en je leert Anna weer wat beter kennen doordat de mensen om haar heen haar beschrijven. Toch vind ik het niet te vergelijken met haar eerste boek. Maar misschien waren mijn verwachtingen dan ook te hoog. Ik vond het vermakelijk, maar helaas ook niet meer dan dat. On Life is leuk om te hebben, maar On Top is de echte aanrader!

thumb_IMG_5059_1024

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn minireviews te lezen over mijn vier laatst gelezen boeken. Ik heb er ondertussen al weer één uit en ben bezig met de tweede. Dus een nieuwe review komt er dan over een poosje ook zeker weer aan!

thumb_IMG_5069_1024

Wil je niks missen? Dan ben ik ook te volgen via:

Instagram
Facebook
Twitter
Snapchat

Liefs,

Maaike –x-

Ook leuk om te lezen: