4 x Boekreview

Vandaag heb ik voor jullie een artikel waarin ik mijn laatste vier gelezen boeken met jullie deel. Ik laat weten waar het verhaal over gaat, wat ik ervan vind en wat je kan verwachten. Het zijn deze keer vier boeken geworden die wat betreft genre wel op elkaar lijken. Er zit een soort spanning in alle boeken, en deze spanning voel je continu. Benieuwd naar meer? Kijk dan gauw verder.

Loes den Hollander – Huidpijn

droombeeld

‘ Nadat ze op klaarlichte dag in haar huis wordt overvallen, verandert het leven van Maartje van Duiven. Ze komt terecht in een achtbaan van ongeloof, verbijstering en angst. Ze durft nog maar weinig mensen te vertrouwen en zoekt naarstig naar antwoorden op vragen die ze zichzelf moet stellen.

Maar daarbij ziet ze een belangrijk detail over het hoofd.’ 

Het is een vrij cryptische omschrijving die achter op het boek staat. Eigenlijk heb je geen flauw idee waar het verhaal over gaat en ik wil natuurlijk ook niet teveel verklappen. Er is een spanning gedurende het hele boek. Dat komt doordat er in het boek brieven worden geschreven en deze brieven zitten verweven (en zijn verbonden) met het verhaal. Maar door deze brieven krijg je wat achtergrond informatie en weet je ook gelijk zeker dat er iets niet in de haak is. In het begin van het boek draait het veel om Maartje, haar man en haar vriendin Anouk. De levens van deze drie zijn met elkaar verbonden en dat staat centraal. Maar opeens gebeurt er heel veel. Een overval, moorden, crimineel geld, drugs… Het is wel opeens wat veel, maar uiteindelijk past toch alles weer op zijn plek zoals altijd bij de boeken van Loes. Ik weet niet of ik dit één van haar beste boeken vind, maar het was wel vermakelijk, spannend en het leest makkelijk weg. Als je net zoals ik alle boeken van Loes hebt gelezen dan wil je deze ook lezen! Anders raad ik eerder één van de volgende aan.

Harlan Coben – De verbeelding

9200000051781023

‘ Voormalig gevechtspilot Maya Stern ziet tijdens haar werk iets onmogelijks. Op de nannycam speelt haar tweejarige dochter Lily thuis met haar man Joe, maar die is twee weken eerder gewelddadig om het leven gekomen. Verbeeldt ze het zich? Ze zou haar ogen zo graag willen geloven, maar het kan gewoon niet waar zijn.

De intrigerende vraag die centraal staat: kun je alles geloven wat je met je eigen ogen ziet? Vooral als je het zo graag zou willen? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moet Maya de confrontatie aangaan met de geheimen en het bedrog uit haar eigen verleden, voordat ze de ongelooflijke waarheid aankan over haar man- en zichzelf.’ 

Ik schrijf deze review als ik het boek echt net uit heb. Een brok in mijn keel die zich moeilijk laat wegslikken en een blik vol ongeloof. Het verhaal gaat in grote lijnen over een vrouw die de moord op haar zus en man onderzoekt. Gedurende het verhaal komt ze steeds dichter bij de waarheid. Alles wordt met elke bladzijde een beetje duidelijker. Maar dan… De laatste twintig pagina’s blijkt dat je het al de hele tijd bij het verkeerde eind hebt (ik in ieder geval wel). Opeens wordt alles duidelijk, vallen alle puzzelstukjes op de goede plek en verschijnt er een plot waarvan ik het nooit had verwacht. Het is moeilijk om niet al teveel te verklappen, want dit is een boek waar je eigenlijk over wilt praten met anderen. Daarom kan ik ook niet anders zeggen dan dat als je van thrillers houdt, je dit boek echt moet lezen!

Saskia Noort – Huidpijn

huidpijn

‘Ieder mens heeft een duistere kant. Zo ook Anne, Nederlands populairste televisiepresentatrice en journaliste. Als ze haar grote liefde – en daarmee haar droom- dreigt te verliezen en het verdriet hierover breed wordt uitgemeten in de pers, moet ze alles op alles zetten om niet ook nog door haar vrienden, familie en eigen verstand in de steek gelaten te worden.

Huidpijn is het meest rauwe, pijnlijke en schurende boek van Saskia Noort tot nu toe, een boek dat je niet zomaar weglegt en dat nog dagen nadreunt. Saskia Noort weet opnieuw als geen ander een hedendaags tijdbeeld te vangen, met treffende beschrijvingen van onder andere het BN’erschap, het hebben van een kinderwens en het leven in de schaduw van een verslaafde.’ 

Dit boek heb ik eerlijk waar in één keer uitgelezen. Zoals dat wel vaker het geval is met de boeken van Saskia Noort. De titel vind ik al onwijs sterk. Die triggert iets. Een soort pijn die verder gaat dan een keer hoofdpijn hebben. Tijdens de eerste helft van het boek denk je dat je een verhaal leest over liefde, bedrog en zelfdestructie. Toch weet je dat er nog iets gaat komen en dat zorgde er bij mij voor dat ik niet kon stoppen met lezen. Als de spanning komt dan twijfel je aan alles en iedereen in het boek. Het plot had ik deze keer wel snel in de gaten, maar dat maakte het niet minder spannend om te lezen. Het is een rauw boek, maar heel erg de moeite waard.

Astrid Holleeder – Judas

judas

‘Een valse hond sluit je op in een hok, of laat je inslapen.’

‘Astrid en Sonja Holleeder besluiten in 2013 te doen wat niemand voor mogelijk hield: ze staan op tegen hun broer Willem – die na zijn vrijlating in 2012 tot nationale knuffelcrimineel was uitgegroeid- en leggen zeer belastende verklaringen tegen hem af, net als zijn ex-vriendin Sandra den Hartog. De dag dat het nieuws op 24 maart 2015 naar buiten komt – ‘Vrouwen vloeren Holleeder’ – worden in een uitzending van rtl Late Night een aantal schokkende geluidsfragmenten uitgezonden. Het luidt de val van de onaantastbaren Willen Holleeder in.

Wat weinigen wisten, is dat Willem Holleeder zijn familie dertig jaar lang terroriseerde, afperste en bedreigde, precies zoals zijn alcoholistische vader – werknemer bij Heineken – de familie jarenlang had overheerst en mishandeld. Kinderen, vrouwen, aangetrouwde familie, tot aan moeder Stien toe: niemand ontkwam aan hun despotische gedrag.

Judas speelt zich af tussen 2012 en het heden, en is doorspekt met flashbacks naar spraakmakende gebeurtenissen in het verleden. Het is een verbijsterende familiekroniek waarin Astrid Holleeder een onthutsend portret schetst van een gezin dat sinds 1983 – het jaar van de Heineken-ontvoering – alleen nog maar een achternaam heeft: Holleeder. In dit unieke boek vertelt zij op indringende wijze over de impact dan de ontvoering op alle familieleden, de verwijdering tussen de bloedgabbers Willen Holleeder en Cor van hout (die in 2003 om het leven kwam), de bedreiging van Peter R. de Vries, liquidaties en afpersingen in het criminele milieu. Ook spreekt ze vrijuit over haar jeugd en haar moeder, de kinderen, haar ex-partners, haar werk als advocate en haar dubbelrol als consigliere van haar broer.

Door zich als vertrouweling op te stellen kon Astrid dicht in de nabijheid van haar broer verkeren, en hun gesprekken in het geheim opnemen, met maar één doel: hem levenslang geven.’

Wie niet heeft gehoord van de verschijning van dit boek heeft denk ik onder een steen gelegen. In bijna elk programma werd er wel aandacht aan besteed. Het was natuurlijk al wel langer bekend dat de zussen van Willem Holleeder verklaringen hadden afgelegd die niet in zijn voordeel zouden zijn. Maar nu is er ook nog een boek. Een boek waarin Astrid Holleeder alles verteld. Van kinds af aan tot nu. Hoe haar broer altijd al de boel heeft geterroriseerd en hoe iedereen in het gezin altijd (en nog steeds) op zijn hoede moet zijn. Ik weet natuurlijk dat dit boek is geschreven vanuit de optiek van één iemand en dat Willem Holleeder er waarschijnlijk heel anders over denkt en een ander verhaal heeft. Maar door de opgenomen gesprekken krijg je wel een bepaald beeld en ik hield er een naar gevoel aan over.
Het enige wat ik soms lastig vond tijdens het lezen was dat de jaren soms door elkaar heen liepen. Daardoor moest ik elke keer goed nadenken waar dit hoofdstuk nou precies paste in het verhaal. Maar meeslepend was het zeker.

Wil je niks missen? Dan ben ik ook te volgen via:

Instagram
Facebook
Twitter
Snapchat

Liefs,

Maaike –x-

Ook leuk om te lezen:

Miss Maaike