DIY: Kerst op een plankje

Dit jaar heb ik zin in kerst! Meestal vlucht ik er een beetje voor weg en moet ik niks hebben van al die gezelligheid. Maar dit jaar is anders. Mijn huis is in kerstsferen, op school voeren we een prachtige kerstmusical op en eerste en tweede kerstdag zijn goed gevuld. Het leek mij leuk om dit jaar ook zelf iets te maken voor in huis en dat zijn deze kerstplankjes geworden. Als je nu nog naar de winkel rent, dan kan je ze ook nog maken. Het is namelijk hartstikke simpel. Kijk je mee?

thumb__mg_9415_1024

Benodigdheden:

  • twee plankjes
  • stoffeernagels of gewoon spijkers
  • touw
  • spray of verf naar keuze + eventueel glitterspray
  • stukje schuurpapier
  • sjablonen
  • hamer

De twee plankjes heb ik gewoon op maat laten zagen bij een bouwmarkt. Die van mij zijn 30 bij 25 centimeter. Het touw wat je hierboven op de afbeelding ziet heb ik uiteindelijk niet gebruikt, maar dat lees je verderop nog wel. De sjablonen heb ik van de site van Juf Sanne.

thumb__mg_9409_1024

thumb__mg_9411_1024

De planken hadden bij de zaagranden wat fliebels zitten, dus dat heb ik even licht opgeschuurd. Vervolgens heb ik de plankjes twee keer gesprayd. Wees niet bang, dat heb ik natuurlijk gewoon buiten gedaan. Maar alles voor een leuke foto toch! Ik heb heel lang bij het schap staan twijfelen over welke kleur ik zou nemen. Zilver of mat zwart. Ik kon niet kiezen. Uiteindelijk ben ik voor zilver gegaan omdat alle ballen in de kerstboom ook zilver zijn. Naderhand had ik wel een beetje spijt en denk ik dat het beter was geweest als ik toch zwart had gekozen. Dat had een wat mooier contrast gegeven. De glitterspray heb ik niet meer gebruikt, die heb ik getest op de achterkant en voegde wat mij betreft niks toe.

thumb__mg_9417_1024

thumb__mg_9438_1024

Nadat de plankjes goed opgedroogd waren heb ik de sjablonen in het midden gelegd en heb ik op de plekken van de stippen een stoffeernagel in het hout geslagen. Zorg er wel voor dat je ze er niet te ver in slaat want er moet nog genoeg plek zijn voor het touw. Ik heb voor stoffeernagels gekozen omdat die een leuk bovenkantje hebben. Ze hadden ook nog meerder kleuren, dus als je veel gouden accessoires hebt kan je daar ook voor kiezen. Maar gewone spijkers zijn ook prima.

thumb__mg_9439_1024

thumb__mg_9442_1024

Als de stoffeernagels er allemaal inzitten is het tijd om de sjablonen weg te trekken. Dat gaat echt met gemak. Hier en daar verloor ik een nageltje, maar die zat er zo weer in omdat je natuurlijk het gaatje ziet waar ‘ie in moet. Op de onderste foto ziet het er maar gek uit. Voornamelijk de kerstboom is niet erg herkenbaar. Maar dat komt goed!

thumb__mg_9445_1024

Tijd voor touw! Zoals ik al schreef heb ik uiteindelijk voor ander touw gekozen. Die andere was veel te dik, waardoor je niet genoeg ruimte had tussen de plank en de nagels. Ik had nog wat dunner touw in huis en dat heb ik dus maar gebruikt.

thumb__mg_9446_1024

thumb__mg_9448_1024

Eerst langs alle buitenste randen en dan…

thumb__mg_9449_1024

Alles kriskras door elkaar! Je kan er zelf voor kiezen hoe ‘vol’ je het wilt maken.

thumb__mg_9466_1024

Tadaaa!! Een kerstboom en een ster! Nu nog een leuk plekje zoeken om ze neer te zetten.

thumb__mg_9515_1024

thumb__mg_9499_1024

thumb__mg_9492_1024

Boven het televisiemeubel (en natuurlijk de televisie) hebben wij een plank hangen met daarop meerdere lijsten met posters. Die hebben nu even plaatsgemaakt voor de plankjes! Ik vind het resultaat echt leuk geworden. De ster zou je ook nog de rest van het jaar kunnen neerzetten, maar je kan natuurlijk ook andere patroontjes kiezen en die maken. Zoals gezegd had ik toch liever mat zwart gekozen, maar dan moet ik ze volgend jaar maar gewoon opnieuw maken! Het is namelijk echt hartstikke simpel!

Ik wens iedereen alvast hele fijne kerstdagen toe en een spetterend 2017!

Wil je niks missen? Dan ben ik ook te volgen via:

Instagram
Facebook
Twitter
Snapchat

Liefs,

Maaike –x-

ps: de komende twee weken geniet ik even van een welverdiende (al zeg ik het zelf) kerstvakantie. Er komen dan ook geen artikelen online. Vanaf 10 januari ben ik er weer!

Ook leuk om te lezen: