DIY: mid-century ladekastje (ikea hack)

Al een aantal maanden was ik opzoek naar het perfecte ladekastje. In mijn hoofd wist ik precies wat ik wilde hebben, maar vinden kon ik het niet. (Of ik moest de hoofdprijs ervoor betalen.) Ik wilde de moed bijna opgeven en maar gewoon een saai, wit kastje ergens kopen tot ik opeens bedacht dat ik ook zelf een kastje kon customizen. Ergens een simpel kastje op de kop tikken en dan naar mijn eigen wensen en smaak omtoveren! Zo gezegd, zo gedaan!

collage

Op Pinterest had ik al meerdere voorbeelden gevonden van hoe mijn kastje eruit moest gaan zien. Ik heb alles gekocht en ben maar gewoon aan de slag gegaan.
Op bovenstaande foto zie je al gelijk de enorme verandering! Ik heb bij de Ikea een simpel ladekastje gekocht met drie lades. Het kastje is gemaakt van licht, onbewerkt hout. Dat wilde ik graag, want dan is het schilderen en beitsen een stuk sneller gedaan dan als je eerst nog een kastje helemaal moet schuren bijvoorbeeld.

thumb__MG_9929_1024

Benodigdheden:

  • Kastje Ikea RAST
  • Extra plank van 30 bij 62 centimeter
  • Vier wieltjes (Goedkoop gekocht bij de Action)
  • Kleine schroefjes + boormachine
  • Witte zijdeglans
  • Beits (in de kleur Teak)
  • Goudspray
  • Kwasten en rollertjes

thumb__MG_9936_1024

thumb__MG_9938_1024

Omdat ik graag wieltjes onder de kast wilde maken, had ik een extra plank nodig om onder aan de kast te monteren. De kast is namelijk aan de onderkant grotendeels open en daar konden dan dus geen wieltjes onder. Ik heb bij de bouwmarkt een stuk hout op maat laten zagen wat ik nog in de schuur had liggen en heb vervolgens eerst de gaatjes voorgeboord. Daarna heb ik de plank onder de kast geschroefd. Dit was zo gedaan!

thumb__MG_9951_1024

Vervolgens heb ik de ombouw van de kast wit geschilderd. Ik heb de kast twee laagjes moeten geven voor het mooiste resultaat.

thumb__MG_9955_1024

thumb__MG_9970_1024

De lades en de onderste dwarse balk heb ik gebeitst in de kleur Teak. Ik wilde eigenlijk heel graag een donkerbruine kleur en dat was deze ook op het plaatje in de bouwmarkt. Maar zoals je ziet pakt deze kleur veel meer rood/oranjeachtig uit. In eerste instantie was ik wat teleurgesteld, maar het uiteindelijke resultaat vind ik alsnog heel mooi geworden. De volgende keer kies ik denk ik wel voor een notenkleur en niet meer voor Teak. De lades heb ik trouwens drie keer gebeitst. Dit was niet perse nodig, twee laagjes waren voldoende, maar ik had de hoop dat het dan misschien nog wat donkerder zou worden.

thumb__MG_9971_1024

thumb__MG_9978_1024

De knopjes van de kast heb ik met een goudspray bespoten. Dit vond ik er wel chique uitzien en geeft het kastje wat mij betreft gelijk een wat modernere twist.

thumb__MG_9987_1024

Nadat alle laagjes goed waren gedroogd heb ik de wieltjes onder het kastje vastgeschroefd en kon ik eindelijk gaan beginnen met het indelen van het kastje! Yes! Daar had ik zo naar uit gekeken!

thumb__MG_0037_1024

thumb__MG_0038_1024

thumb__MG_9996_1024

thumb__MG_0060_1024

Ondanks dat de kleur van de lades niet helemaal is zoals ik in mijn hoofd had, vind ik het kastje toch ontzettend mooi geworden. Ik ben er zo blij mee! Van het toch wat saaie Ikea kastje is niets meer over. Het kastje staat nu te pronken in mijn werkkamer, maar stiekem ben ik al aan het bedenken of ik niet nog een kastje maak voor in de woonkamer.

Wil je niks missen? Dan ben ik ook te volgen via:

Instagram
Facebook
Twitter
Snapchat

Liefs,

Maaike –x-

Ook leuk om te lezen: